Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Virtual (Εικονικό) Net-metering

Με αφορμή την πρόταση του πρωθυπουργού για virtual net metering στους αγρότες, τονίζουμε τα οφέλη από την επέκτασή της σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα.
Η αυτοπαραγωγή δωρεάν ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας μακριά από το σημείο κατανάλωσης (virtual net-metering),[1] μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες και απλά νοικοκυριά να αποκτήσουν πρόσβαση στον ήλιο και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το υψηλό ενεργειακό κόστος. Τα αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη για τη χώρα στο άμεσο μέλλον αναμένονται τεράστια, καθώς η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και επιχειρήσεων θα δώσουν πνοή σε μία δύσκολη στιγμή. Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την εικονική αυτοπαραγωγή (virtual net-metering) που θα αφορά όλη την κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, αγρότες και νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σημερινός νόμος για την αυτοπαραγωγή ενέργειας (net metering) για τα φωτοβολταϊκά ουσιαστικά αποκλείει όσους δεν διαθέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή κατάλληλο χώρο (στέγη, δώμα) ή πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οδηγώντας μοιραία σε αποκλεισμούς πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, αγρότες και φτωχότερα νοικοκυριά.
Αντίθετα, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της αυτοπαραγωγής που θα περιλαμβάνει το virtual net-metering:
  • Θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν δική τους στέγη να συμψηφίσουν την κατανάλωσή τους με ένα σύστημα που βρίσκεται σε άλλο χώρο (κτίριο, οικόπεδο κτλ.).
  • Θα δώσει τη δυνατότητα σε αγρότες να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά σε διαφορετικά αγροτεμάχια και η παραγωγή ηλιακής ενέργειας να συμψηφίζεται με την κατανάλωση σε έναν και μόνο μετρητή.
  • Θα επιτρέψει σε χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν πρόσβαση σε στέγη να κάνουν το ίδιο με ένα σύστημα που βρίσκεται σε άλλο χώρο (π.χ. εξοχικό, οικόπεδο κτλ.).
  • Θα επιτρέψει σε Δήμους να αξιοποιήσουν ελεύθερους χώρους (π.χ. ταράτσες σχολείων) για την παραγωγή της δικής τους καθαρής ενέργειας που θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση άλλων δημοτικών κτιρίων και υπηρεσιών.
  • Θα δώσει πνοή σε συνεταιριστικά σχήματα και τοπικές κοινότητες που επιθυμούν να επενδύσουν σε αποκεντρωμένες εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να αποκτήσουν το δικό τους δωρεάν φωτοβολταϊκό σύστημα και να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια[2].
«Η χώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν, η κοινωνία δεν αντέχει περισσότερη ανισότητα. Χρειάζεται απεγνωσμένα μία θετική εξέλιξη, μία ευχάριστη είδηση - και το σημαντικότερο - ελπίδα και όραμα. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προσφέρει το εικονικό net metering στους αγρότες είναι ένα θετικό βήμα, αλλά στέλνει ένα λάθος μήνυμα διακρίσεων και αποκλεισμών στην υπόλοιπη κοινωνία. Ο ήλιος πρέπει να λάμψει για όλους», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.
Η Greenpeace απαιτεί από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση έχει πρόσβαση στον ελληνικό ήλιο, βελτιώνοντας το θεσμικό πλαίσιο της αυτοπαραγωγής, με:
  • τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering)
  • τη δυνατότητα χρήσης ιδιόκτητου χώρου από τρίτους που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ενεργειακών υπηρεσιών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις (μέσω υπηρεσιών leasing)
  • την κατάργηση αδικαιολόγητων χρεώσεων στους αυτοπαραγωγούς, (όπως ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ) που αυξάνουν το χρόνο απόσβεσης της επένδυσης
  • την εκμετάλλευση συγκεκριμένων υπαρκτών πόρων (όπως τα έσοδα από τη δημοπράτηση ρύπων) για την χρηματοδότηση συστημάτων σε ασθενέστερες οικονομικά ομάδες[3].

[1] Ο νόμος για την αυτοπαραγωγή (net-metering) σήμερα επιτρέπει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά ή επιχειρήσεις σε στέγη ή δώμα για τον συμψηφισμό της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας με αυτήν που αγοράζεται από το δίκτυο. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών δεν διαθέτουν πρόσβαση σε δώμα ή στέγη. Αντίθετα, η δυνατότητα της εικονικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering) όπως εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ) λύνει αυτό το πρόβλημα αφού επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε απομακρυσμένο χώρο (π.χ. άλλο κτίριο, εξοχικό, οικόπεδο κτλ.) και συμψηφισμό με τον μετρητή της ΔΕΗ που πραγματοποιείται η κατανάλωση.
[2] Πρόσφατη μελέτη της Greenpeace αναλύει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση 1 εκατ. κατοικιών. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η πρόταση για δωρεάν τοποθέτηση από τη ΔΕΗ φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή (net-metering) σε 300.000 νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας. Η πρόταση αξιοποιεί συγκεκριμένους και υπαρκτούς πόρους, όπως το πακέτο Juncker, ΕΣΠΑ, τα δικαιώματα εκπομπών από το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων κα.
greenpeace.org/greece/el/news/118508/118523/allazontas-ta-dedomena-sta-ktiria-me-simmaxo-ton-ilio/
[3] H Greenpeace στέλνει ένα θετικό μήνυμα στην τοπική κοινωνία της Ρόδου με τη δωρεάν τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συνέχεια της εκστρατείας της Greenpeace «Solarize Greece» και υλοποιεί αυτό που θα έπρεπε να είχε ήδη κάνει η ΔΕΗ: να αξιοποιήσει το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας – τον ήλιο – για την παροχή δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
greenpeace.org/greece/el/news/118508/118517/2016/solar-installations/

Πηγή: http://www.b2green.gr/el/post/32577/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου